Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι αρνούνται να μιλήσουν σε θεραπευτές.
- popkoutrop
- Dec 13, 2020
- 3 min read
Κάποτε ένας φίλος μου παραπονέθηκε ότι : «Αυτή την περίοδο της ζωής μου δεν είμαι ψυχολογικά καλά, αλλά δεν πιστεύω στην ψυχοθεραπεία. Θα βρω τη λύση μόνος μου». Ή μία άλλη στιγμή μία φίλη μου παραδέχτηκε ότι "Η μαμά μου θα μπορούσε πραγματικά να χρησιμοποιήσει κάποια θεραπεία, αλλά δεν θα το έκανε ποτέ." Πολύ συχνά ακούω ιστορίες ανθρώπων οι οποίοι έχουν ανάγκη να μοιραστούν τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες , τους φόβους τους αλλά για δικούς τους λόγους αρνούνται να δουν ένα σύμβουλο ψυχικής υγείας
Μερικές πεποιθήσεις και αντιλήψεις οι οποίες «κολλούν» έναν άνθρωπο στο να ζητήσει βοήθεια.
"Θα προτιμούσα να μιλήσω με τους φίλους μου." Εννοείται ότι η πρώτη σκέψη μόλις αρχίζει κάποιος και νοιώθει άσχημα είναι να μιλήσει στους φίλους του και στην οικογένειά του. Μια θεραπευτική σχέση παρέχει υποστήριξη, αλλά μας προκαλεί, επιτρέποντάς να αποκτήσουμε πολύτιμες γνώσεις για τον εαυτό μας. Οι θεραπευτές είναι αφοσιωμένοι ακροατές που θα σε βοηθήσουν να αφουγκραστείς τον εαυτό σου, να βρεθεί η πηγή των προβλημάτων, ακόμα κι αν η πηγή είναι οι σκέψεις, η οικογένειά ή ο εαυτός σου.
"Κοστίζει πάρα πολύ." Είναι αλήθεια ότι είναι πολλές οι στιγμές - στη σημερινή εποχή που ζούμε - που το πορτοφόλι αδειάζει και το τελευταίο πράγμα που σκεφτόμαστε είναι η θεραπεία μας, αλλά μια επένδυση στη θεραπεία σήμερα μπορεί να οδηγήσει σε πολύ πιο δαπανηρά προβλήματα που μπορεί να επηρεάσουν τη ζωή μας στο μέλλον.
"Είδα έναν ψυχολόγο μια φορά και δεν βοήθησε." Κάθε ψυχολόγος είναι άτομο, μία μοναδική προσωπικότητα, οπότε δεν υπάρχει λόγος να πιστεύετε ότι ένας άλλος θεραπευτής θα αποτύχει όπως έκανε ο παλιός. Πολύ πιθανό, το άτομο που επισκεφθήκαμε να ήταν κάποιος που δεν υπήρχε η απαραίτητη χημεία. Ένας άλλος ψυχολόγος, εξ ορισμού, θα είναι διαφορετικός.
"Οι θεραπευτές δεν λένε τίποτα, απλά κάθονται εκεί και σε κρίνουν." Ακόμη και οι θεραπευτές που ακούνε περισσότερο από το να μιλάνε δεν σε κρίνουν - εργάζονται μέσα στη σιωπή και δίπλα σου για να αντιληφθούν τα προβλήματά σου με ενσυναίσθηση. Σε περίπτωση που αισθάνεστε όμως ότι κρίνεστε από τον θεραπευτή σας, θα πρέπει να το αναφέρετε την ώρα της θεραπείας σας. Μπορεί να φαίνεται άβολο στην αρχή, αλλά ο θεραπευτής σας θα χαρεί να μιλήσει για τυχόν συναισθήματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
"Οι θεραπευτές δεν ενδιαφέρονται πραγματικά. Το κάνουν για τα χρήματα." Σε αυτό ακριβώς το σημείο θα αναφερθώ σε εμένα την ίδια που από προσωπικά μου βιώματα και εμπειρίες με οδήγησαν στην προσωπική μου αναζήτηση και σε συνέχεια αυτού αποφάσισα να επιλέξω να σπουδάσω συμβουλευτική για να μπορέσω να βοηθήσω και άλλους που είχαν τα ίδια προβλήματα με εμένα. Σε γενικές γραμμές, πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν την ψυχοθεραπεία ως καριέρα και το κάνουν όπως και εγώ γιατί ενδιαφέρονται για άλλους ανθρώπους και θέλουν να βοηθήσουν.
"Αν είχα κατάθλιψη και ήθελα να νιώσω καλύτερα, απλά θα έπαιρνα αντικαταθλιπτικά." Τα φάρμακα δεν λειτουργούν εξίσου καλά για όλους. Η ψυχοθεραπεία δεν έχει χημικές παρενέργειες και αντιπροσωπεύει μια ενεργή, θετική στρατηγική αντιμετώπισης. Ακόμα και στις περιπτώσεις όπου λόγω καταστάσεων μπορεί να χρειαστεί κάποια φαρμακευτική αγωγή, συχνά λειτουργούν καλύτερα όταν συμπληρώνεται με εβδομαδιαία ψυχοθεραπεία.
"Θα ένιωθα περίεργο να μιλάω για αυτά τα πράγματα σε έναν ξένο." Οι περισσότεροι θεραπευτές είναι εξειδικευμένοι στο να σας κάνουν να νοιώσετε γρήγορα άνετα. Εάν έχετε φθάσει σε έναν αριθμό θεραπειών με έναν θεραπευτή αλλά δεν αισθάνεστε άνετα, μπορείτε να προσπαθήσετε να είστε πιο ανοιχτοί σχετικά με τις ανησυχίες σας ή μπορείτε να αναζητήσετε διαφορετικό θεραπευτή. Η θεραπεία είναι μια σχέση που είναι επαγγελματική και προσωπική και η συμμαχία που συνάπτετε με τον ψυχολόγο σας είναι ένας σημαντικός παράγοντας στη θεραπεία.
"Δεν θέλω να μάθουν όλοι τα εσώψυχά μου" Η ψυχοθεραπεία είναι εμπιστευτική και το υλικό που συζητείται στις συνεδρίες θεραπείας προστατεύεται από το νόμο.
Σε γενικές γραμμές, είναι πάντα πολύ εύκολο να βρείτε έναν λόγο να μην κάνετε κάτι που σας ταιριάζει - όπως το να βρείτε έναν θεραπευτή. Η ψυχοθεραπεία συνήθως βοηθά αρκετά. Οι άνθρωποι που υποφέρουν μπορούν να δημιουργήσουν ισχυρές σχέσεις με τους θεραπευτές τους ακόμα κι αν δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ θεραπεία. Εάν περνάτε από μια αγχωτική περίοδο ή αισθάνεστε δυστυχισμένοι, ανήσυχοι με τον εαυτό σας και τη ζωή σας, μιλήστε σε έναν ειδικό έτσι ώστε να μπορείτε να φροντίσετε ότι πιο πολύτιμο έχετε στη ζωή σας – τον εαυτό σας.
Ειρήνη Τυροπλάκη
Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων
Θεραπεία Ζεύγους (E.F.I.C.P Registered Member)

Comments